ÀNGEL GUIMERÀAngel_Guimerà.png

La seva extensa obra, notable per unir a una aparença romàntica els elements principals del realisme el va fer un dels màxims exponents de la Renaixença o "ressorgiment" de les lletres catalanes a finals del segle XIX.

Àngel Guimerà va nàixer a Santa Cruz de Tenerife el 1845, el seu pare era català, i la mare Canària. Quan va morir el seu pare es va traslladar a Catalunya amb el seu oncle i es van instal·lar al Vendrell. Va estudiar a Barcelona i va iniciar la seva activitat literària amb la redacció de versos en castellà quan era estudiant al col·legi de Sant Antoni. Es va donar a conèixer per les seves col·laboracions a La Jove Catalunya i va dirigir el diari La Renaixença. Després d'obtenir diversos premis als Jocs Florals, el 1879 va estrenar la seva primera tragèdia en vers, Gal·la Plàcidia. El 1888 va obtenir un èxit sense precedents amb l'obra Mar i Cel. El 1889 va presidir els Josc Florals. El 1911 va ser membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans, i va morir a Barcelona el 1924 y va tenir enterrament multitudinari al Cementiri de Montjuïc.
Va ser un escriptor, poeta i dramaturg de la Renaixença al S.XIX . Durant la segona meitat del segle XIX, el teatre es va convertir en una de les peces clau per consolidar la Renaixença, i Àngel Guimerà va superar les dues tendències que hi havia ( teatre culte i teatre popular ) cap a finals de segle. Les seves primeres obres eren escrites en vers i estaven compostes per cinc actes, però més tard van passar a ser escrites en prosa i amb una estructura de tres actes. Durant la seva vida va rebre diversos premis com a poeta, però no van ser aquests els que li van donar prestigi internacional, sinó les seves obres teatrals com ara Mar i cel, Maria Rosa, Terra Baixa i La filla del mar.
Les composicions poètiques de Guimerà foren recollides a Poesies (1887) ,Glorioses (1913), Segon llibre de poesies (1920) i Poesies (1924)

Podem dividir les obres d'Àngel Guimerà en tres etapes:

-Primera etapa
Etapa romàntica iniciada amb Gal·la Plàcidia (1879) i tancada amb Rei i monjo (1890) Aquesta etapa comprèn un conjunt de drames històrics que estan caracteritzats perquè estan escrits en versos decasíl·labs. Eren tragèdies on recreava temps i ambients passats, i amb una gran quantitat de personatges. Les seves obres d'aquesta etapa es mostren molt influenciades per les de Víctor Hugo i Shakespeare. Cal destacar l'obra més important d'aquesta etapa, Mar i cel (1888), una de les millors obres de Guimerà.
Els temes de la primera etapa són el realisme i la natura.

-Segona etapa
En aquesta etapa, situada en els anys de plenitud artística, Guimerà va voler cercar un punt mig entre el romanticisme i el realisme, del qual esdevingué el drama rural. En aquest període, l'autor va escriure les seves millors obres: Maria Rosa (1894), Terra Baixa (1897) i La filla del mar (1900). Els tres llibres de la trilogia tenien en comú una mateixa estructura: el plantejament exposava els problemes, els quals determinaven el transcurs dels esdeveniments durant el nus, i en el desenllaç les passions individuals dels protagonistes desemboquen en la violència col·lectiva.
El tema de la segona etapa és el drama rural.

-Tercera etapa
Caracteritzada pel desig de Guimerà d'adaptar el seu teatre als nous corrents estètics. Va intentar connectar amb el modernisme regeneracionista amb L'aranya (1907) i més tard, ho intentà amb el modernisme simbolista, amb obres com La Santa Espina (1907) i La reina vella (1908). Així, però, Guimerà no va aconseguir l'èxit popular com ho havia fet a l'etapa anterior.
Connecta amb el corrent Europeu y tornar a les solucions de la primera etapa.

Certs aspectes de la vida d'Àngel Guimerà van determinar els temes i les característiques dels personatges de les seves obres. Un exemple clar és el fet de haver nascut abans que els seus pares estiguessin casats i també el haver-se adaptat a un nou país i una nova llengua com és el català. Aquests fets li van crear un complex de bord i de mestís que va anant arrosegant durant tota la seva vida. Ho tenim present en obres com Mar i cel, en la que Saïd, el seu protagonista, fill de mare cristiana i pare musulmà, és un mestís. I l'Àgata, protagonista de La filla del mar , es un personatge que està entre dues cultures: la cristiana i la musulmana.

La figura de la dona (especialment mare o amant) també es constant en les obres de Guimerà i sol ser la protagonista.

Obres teatrals d'Àngel Guimerà:
-Drama històric: es caracteritza per les escenes de multituds, de lluita, passió i violència. L'acció es situa en l'edat mitjana i sol haver-hi intriga amorosa.
-Drama rural: situada en l'època contemporània de l'autor i també una mica més propera. Els personatges com terratinents, noies, pagesos, pastors... etc. És més realista que el drama històric, però aquest té un idealisme excessiu que es manifesta en les grans passions que es descriuen en les obres.


museo_angel.jpg Terra_baixa_x.jpg

-Casa Museu Àngel Guimerà al carrer Santa Anna, El Vendrell.
.................................................
-Fotografía d'en Manelic i la Marta, personatges de Terra Baixa

external image 14124_0005_s.jpgexternal image 13168_0009_s.jpg

-Presentació dels personatges i inici de l'acte primer de l'obra "La festa del blat"
..................
-Inici del primer acte de l'obra "La filla del mar"

4050003.jpg
-Portada del llibre Terra baixa
-Fragment del musical sobre l'obra d'Àngel Guimerà "Mar i Cel", interpretada per la companyia de teatre DAGOLL DAGOM.
http://www.uoc.edu/app/musicadepoetes/servlet/org.uoc.lletra.musicaDePoetes.Titol?autor=117&titol=728

mariarosa350.jpg
Maria Rosa és una obra que pertany a la segona etapa d'Àngel Guimerà que tracta sobre un drama rural.

Bibliografía


Webs:


http://www.youtube.com/watch?v=GMpmlgk7PwU

http://lletra.uoc.edu/

http://www.uoc.edu/lletra/musicadepoetes/servlet/org.uoc.lletra.musicaDePoetes.Inicihttp://www.escriptors.cat/?q=autorshttp://ca.wikipedia.org/wiki/%C3%80ngel_Guimer%C3%A0
http://www.wikiteka.com/apuntes/angel-guimera-1/
http://web.me.com/adexeus/teatremusical/Comentari_de_text_files/Gimera%CC%80.pdf

Llibres:VV.AA. Tell Llengua catalana i literatura 4t eso Ed. Castellnou. Barcelona, 2008