EL ROMANTICISME


És un moviment literari que va aparèixer a Alemanya i a Gran Bretanya a finals del segle XVIII i es va estendre per Europa a principis del XIX, a causa dels grans canvis econòmics, socials i polítics que va provocar la revolució industrial.

Situació de la literatura:

- La cultura va deixar de ser única per als grups privilegiats.

- L'activitat editorial va créixer amb rapidesa.

- La premsa va assolir una gran difusió i això provocà que un escriptor pogués arribar a ser un gran professional.

- Es va centrar en ateneus, liceus, diaris, revistes, tertúlies.
Característiques del Romanticisme:


- Importància del sentiment

- Tendència nacionalista de cada país

- El liberalisme en contraposició al despotisme il·lustrat

- Estava en contra de la tradició clàssica (grega i llatina)

- Un dels objectius bàsics era la creativitat, per tant, s'oposava al Neoclassicisme

- Destacava l'obra imperfecta, inacabada i oberta

- Apreciació de les coses personals, subjectivisme i individualisme absolut

- En contra de la Il·lustració del segle XVIII: els romàntics són, amb freqüència, prototips de rebel·lia i trenquen amb qualsevol normativa o tradició cultural que ofegui la seva llibertat

- Revolució de la mètrica amb rimes lliures i populars com l'assonant.

- Renovació de temes i ambients: predominen els ambients nocturns i ruïnosos

- Augment de l'estudi de la literatura popular i de la literatura en llengües regionals com l'escocès, el provençal, el català, el gallec, el basc...

- L'expansió del Romanticisme provocà un enriquiment del llenguatge i de l'estil i, també, va donar entrada a un món exòtic i extravagant amb noves combinacions mètriques.

- Els temes de les seves obres seran principalment els sentiments de tristesa, malencolia i solitud.
el_coloso.jpg
Francisco de Goya, El coloso (1808-1812)

==

Autors destacats

==
Literatura:

Gustavo Adolfo Bécquer

Àngel Guimerà

Mariano José de Larra

Edgar Allan Poe

Mary Shelley

Jacint Verdaguer
Música:

Richard Wagner

Ludwig van Beethoven

Frédéric ChopinArt:

Francisco de Goya


Jacint Verdaguer

Jacint_Verdaguer.gif

Jacint Verdaguer va néixer el 1845 a una família pagesa i va ingressar al Seminari de Vic a estudiar. Va estudiar la literatura i retórica clàssica y va guanyar els Jocs Florars de Barcelona als vint anys. Va ser ordenat sacerdot a Vinyoles d'Orís, fins que va passar al servei dels marquesos de Barcelona. Verdaguer va morir a l'any 1902.


L'obra literària de Jacint Verdaguer es caracteritza per ser del tema de l'èpica i la lírica. Els seus dos grans poemes èpics són l'Atlàntida (1877) i Canigó (1886).

L'Atlàntida (1877): és un poema format per 10 cants, una introducció i una conclusió, que narra l'enfonsament del continent mitològic dels atlants, la creació del Mar Mediterrani i el descobriment de les Amèriques.

A la introducció es narra com Colom va naufragar a una costa peninsular i un ermità li explica l'enfonsament del continent mític de l'Atlàntida en els 10 cants. La conclusió narra com Colom descobreix Amèrica.img.jpgCanigó (1886): és un poema èpic que recull una descripció geogràfica del Pirineus i narra la història del Compte Tallaferro que reconquesta el territoris dominats pels sarraïns. L'obra està situada al segle XI, a l'edat mitjana, i té elements mitològics com, per exemple, el personatge de la Reina de les fades. El nom del poema ve del nom d'una muntanya del Pirineu.pag49.jpg
PINTURA ROMÀNTICA

Francisco de Goya

external image retrato%20Goya.jpg


Francisco de Goya y Lucienets(Fuendetodos,Saragossa 1746-Bordeus,França 1829), fou un pintor aragonès que solia fer gravats, murals i dibuixos en estil romàntic. Es considera el percursor de les caricatures actuals. Les seves principals obres són: El coloso (1812), La Duquesa de Alba (1795), La maja vestida (1805), La maja desnuda (1800) i un dels seus cuadres més famosos: El tres de maig de 1808 a Madrid. (1814)

El tres de maig de 1808 és un dels seus cuadres més famosos, en ell surten uns soldats francesos apuntant a un presoner espanyol que alça els braços amb la resta de presoners morts a terra. El cuadre va ser menyspreat molts anys per les autoritat de l'època, i no va ser ben valorat fins al 1850 quan l'Impressionisme va decaure. Actualment està exposat al Museu del Prado.goya1.jpg
Francisco de Goya, Los fusilamientos del tres de mayo de 1808 (1814)

La maja vestida és una altra de les seves obres principals juntament amb La maja desnuda, en ell surt una dona estirada amb els braços al clatell en un llit. La dona porta un vestit blanc amb una tela vermella al mig.


Francisco%20Goya%20Maja_Vestida.jpg Luis Rigalt i Farriols

external image Rigalt+LLuis.JPG

Lluis Rigalt i Farriols,(Barcelona 1814-Barcelona 1894), va ser un pintor romàntic especialitzat en el paisatgisme.

Rigalt es va disposar a fer un viatge per Catalunya pintant els seus paisatges, monuments i ciutats. La gran majoría de les seves obres es troben al MNAC i al Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona.


La seva obra més coneguda es: "Ruïnes", on es mostra un castell en ruïnes envoltat per la vegetació. Es troba exposat al MNAC.


external image Ru%C3%AFnes_-_Llu%C3%ADs_Rigalt.jpg
Font: Viquipèdia
Fotografia


Bibliografia


Webs:


lletrA
Viquipèdia
escriptors.cat
Enciclopèdia Catalana

Llibres:

VV.AA. Llengua catalana i literatura. 1er BATX. Ed. La Galera. Barcelona, 2008.